You Get What You Give

Esok cuti persekolahan bermula. Tak sedar, sudah berada dalam Mac. Asyik tak sedar saja, bila nak sedar ni? Siang tadi berkesempatan bertemu beberapa bekas anak didik yang hadir untuk mengambil keputusan SPM. Pelbagai reaksi dapat ku tatap. Sedih, gembira dan tiada perasaan pun ada. Antara dialog kelakar :

"Isk..tak puas hati lah keputusan ni cikgu" rungut seorang pelajar

Macam mana tak kelakar, dialog ni dilontarkan oleh seorang pelajar yang kaki ponteng kelas, kerap tak siapkan kerja rumah, suka menyakitkan hati guru dan 1001 lagi sikap yang tidak menggambarkan langsung ciri-ciri pelajar cemerlang. Ternyata plajar tadi langsung tidak mengetahui hakkat dirinya. Samada memang tidak sedar atau buat-buat tidak sedar.

Realitinya, sikap inilah yang sering kita semadikan dalam kehidupan kita. Kehidupan yang menjadi pentas ujian. Keputusan hanya akan kita perolehi di akhirat nanti. Keputusan hanya ada dua. Syurga atau neraka. Tiada pilihan ketiga, keempat atau seterusnya.

Kita sering mengimpikan syurga, namun sikap dan usaha kita untuk berjaya dalam ujian kehidupan dunia ini tidak setimpal dengan impian agung itu. Tidak relevan, hipokrit dan berpura-puranya kita dengan diri kita sendiri!

Mahu digelar muslim, tetapi tidak mahu menegakan tiang agama. Mahu beroleh takhta mukmin tapi tidak beriman. Mahu dikenali dengan gelaran muttaqin tapi tidak bertaqwa. Suka dipanggil mukhlisin tapi tidak pernah ikhlas.

Rasa kelakar bila sang pelajar buat "lawak" dengan keputusan SPM nya yang mendukacitakan dan tak seperti yang diimpikannya. Tanpa sedar, sedang membuat lawak yang sama di hadapan penilai Agung, Allah Azza Wajalla...


[Sudah lah AMIRAH IZZATI..asyik melihat cacat orang lain tanpa sedar diri penuh dengan kecacatan!]


Comments

Popular posts from this blog

Zon Selesa

Pendam

Kisah Kita